Aloitteista toimintaan työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi

Premicossa henkilöstön on helppo tehdä aloitteita ja vaikuttaa sitä kautta yrityksen toimintaan. Sähköisen palautekanavan kautta palautteen voi jättää myös anonyymisti. Joonakselta tuli kanavan kautta ehdotus pyöräilyedusta.

musta maastopolkupyörä nojaa puuhun kallioisella rinteellä

Pyöräilyetu ketterästi käytäntöön

Keväällä 2023 saimme aloitteen polkupyöräedusta. Käyttöönoton edellyttämä työ ja kustannusrakenne hahmottuivat meille nopeasti ja mahdollistivat keveydellään edun lisäämisen osaksi palkitsemisen kokonaisuuttamme. Henkilöstö- ja operatiivinen johtajamme Maija Kauppinen vertaili ja kilpailutti toimijat sekä kävi sopimusneuvottelut. Kumppaniksi valikoitui lopulta GoByBike, jonka palvelu oli paketoitu kustannustehokkaaksi ja kaikki käyttöönoton edellyttämät hallinnolliset ohjeet palkanlaskennasta henkilöstön tiedotepohjiin löytyivät valmiina.

Rakennuttajapäällikkö Joonas Kanerva oli aloitteen takana ja on nykyään yksi pyöräilyedun käyttäjistä. Joonas kertoo yhteistyökumppanin valikoimassa olevan niin perinteisiä pyöriä kuin sähköpyöriäkin. Valikoima kattaa useita kotimaisia pyörä- ja verkkokauppoja sekä ulkomaalaisia verkkokauppoja. Sopimus mahdollistaa pyörän rahoittamisen kuukausittain suoraan palkasta.

“Polkupyöräetu on konkreettinen esimerkki siitä, että jätettyjä aloitteita tarkastellaan ja mahdollisuuden rajoissa viedään käytäntöön. Kun polkupyöräetu lopulta otettiin käyttöön, prosessi toimi vaivattomasti. Sain haluamani pyörän ilman suurta kertainvestointia”.

Joonas on intohimoinen pyöräilijä ja näki pyöräilyedun loistavana tilaisuutena päivittää pyöränsä. Työmatkat taittuvat Joonaksella pääsääntöisesti pyöräillen, ja uuden pyörän myötä ajettuja kilometrejä on tullut yli tuplasti aiempaa enemmän. Lisääntynyt liikunta näkyy myös entistä parempana työstä palautumisena.

Yhdessä sosiaalisen vastuun ja hyvinvoinnin hyväksi

Pyöräilyetu on yksi tapa kantaa sosiaalista vastuuta, sillä se kannustaa hyviin elämäntapoihin ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia. Liikunta tukee kaikkea hyvinvointia – myös työhyvinvointia.

”Uskon vahvasti, että vastuuta omasta hyvinvoinnista ei voi ulkoistaa. Olen myöhäisherännäinen ja oppinut kantapään kautta, kuinka oikein mitoitettu ja kulloinkin oikean tasoinen liikunta edistää työstä palautumista ja lieventää stressiä. Yhdelle sopii pyöräily, toiselle melominen ja itse löysin uuden harrastuksen padelin parista kollegani järjestämän lajikokeilun kautta. Työnantaja ei voi tehdä elämänmuutosta tekijöidensä puolesta, mutta se voi tarjota tukea ja kannustimia terveiden valintojen oivalluttamiseksi”, Kauppinen sanoo.

“Alkuvuodesta monella alkaa uusi elämä, ja kaikki tuntuvat olevan herkemmin avoinna uusille tuulille – viisaus ei asu yhdessä päässä, ota siis vinkkejä ja kuuntele tekijöitä. Jos polkupyöräetua pohtii, kannattaa tähän tarttua siten, että työntekijät pääsevät tilaamaan pyöriä lopputalvesta tai aivan alkukeväästä. Omakohtaisesti en ehtinyt vielä viime vuonna itse etuun mukaan, sillä toivomani pyörämalli oli jo keskellä kevätsesonkia myyty loppuun”, Kauppinen vinkkaa.

Rohkaisemme omalla esimerkillämme muitakin yrityksiä lähtemään mukaan ja kuuntelemaan työntekijöiden aloitteita muun muassa liikuntaharrastusta tukevien työsuhde-etujen suhteen. Yksittäisen työntekijän terveyden edistämisen lisäksi se avaa mahdollisuuden koko organisaation ilmapiirin edistämiseen ja lisää työntekijöiden merkityksellisyyden tunteen kokemusta.

Lisätietoja:

Maija Kauppinen
Henkilöstö- ja operatiivinen johtaja
+358 40 683 7887
LinkedIn
maija.kauppinen@premico.fi